Liederen

Liederen.

We zijn bezig met de vertaling van de liederen van Hildegard die (binnenkort) te beluisteren zijn. Drie liederen zijn reeds te horen via de knop MUZIEK.  Twee ervan met vertaling.

– Er is nog meer muzieknieuws:
Onlangs is het Belgisch vokaal ensemble Psallentes begonnen aan een nieuwe reis: het opnemen van de complete werken van Hildegard van Bingen. Het gaat hierbij om de werken van Hildegard zoals die zijn overgeleverd via de Dendermonde codex. Inmiddels is het eerste deel op cd verschenen. Uiteindelijk verwacht dirigent Hendrik vanden Abeele ongeveer 12 tot 14 albums nodig te hebben om alles te verklanken. Onder de knop Muziek vindt u binnenkort meer nieuws over dit prachtige project. De cd is o.a. via onderstaande link te koop.
https://www.bol.com/nl/p/hours-of-hildegard-dendermonde-code/9200000074968508/

Nieuwe integrale vertaling van de liederen: SYMPHONIA GEZANGEN

Patrick Lateur heeft een prachtige vertaling gemaakt van Hildegards Symphonia armonie celestium revelationum.

De harmonische muziek van hemelse openbaringen. Op de linker pagina’s van het boek staat de oorspronkelijke Latijnse tekst van Hildegard en op de rechter pagina’s de vertaling.

Het is een goed leesbare vertaling, waarbij Lateur de leesbaarheid van de teksten heeft laten prevaleren en daarom heeft hij af en toe de vrijheid genomen een klein beetje af te wijken van de letterlijke woorden van Hildegard. Dat is niet storend, integendeel, dat bevordert zeer de leesbaarheid en het tekstbegrip. Hildegard verspreidt in al haar teksten het woord van God. Dat is haar primaire doel, zoals ze dat meer dan eens heeft geformuleerd. Lateur weet die Latijnse woorden naar het eigentijdse Nederlands over te brengen, waardoor ook hij een vertolker wordt van dat goddelijk woord.

Wij kunnen nu ook alle liederen op rij lezen. Veel ervan zijn ook op muziekdragers gezet en terwijl je luistert naar die prachtige muziek, soms ingetogen, dan weer uitbundig in de hoogste regionen gezongen, kun je tegelijkertijd het Latijn en de vertaling volgen in het boek van Patrick Lateur. En dat is een heerlijke bezigheid op rustige momenten van bezinning.

De vertaler geeft bovendien korte uitleg en toelichting bij alle liederen, wat het beluisteren en lezen van de liederen nog meer tot een complete belevenis maakt.

Het boek is uitgegeven door Halewijn in Antwerpen en verkrijgbaar in of via uw boekhandel.

Hildegard van Bingen, Symphonia, Gezangen

vertaling: Patrick Lateur

Bij Bol.com kost het boek 28,95 euro.

(HW)